TÜRMOB: İlave İstihdam Teşvikinin Usul ve Esaslari Açıklandı

 

 

Is-Kur’ a kayitli issizler arasindan olmak üzere 1/1/2018  ila 31/12/2018 tarihleri arasinda , ise alindigi yildan önceki takvim yilinda isyerinde kayitli sigortali sayisinin ortalamasina ilave olarak ise alinan,  ise alindigi tarihten önceki 3 ay içinde en fazla 10 gün çalismasi bulunan sigortalilar için imalat ve bilisim sektöründe faaliyet gösteren özel sektör isverenleri için ilgili

döneme ait günlük brüt asgari ücretin sigortalinin prim ödeme gün sayisi

ÖZET            :

ile  çarpimi sonucu bulunacak tutari geçmemek üzere sigortalinin prime esas kazanci üzerinden, diger sektörlerde faaliyet gösteren özel sektör isverenleri için  prime esas kazanç alt siniri üzerinden hesaplanan sigortali ve isveren hissesi primlerinin tamami tutarinda, bu isverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle isverene prim destegi saglanmaktadir.

ILAVE ISTIHDAM TESVIKININ USUL VE ESASLARI:

27/3/2018 tarihli ve 30373 sayili 2. Mükerrer Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüge giren 7103 sayili Vergi Kanunlari ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanunun 42 inci maddesi ile 4447 sayili Issizlik Sigortasi Kanununa geçici 19’uncu maddesinde;

“Kuruma kayitli issizler arasindan 1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasinda özel sektör isverenlerince 5510 sayili Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi kapsaminda ise alinanlarin; ise girdikleri aydan önceki üç aylik sürede toplam on günden fazla 5510 sayili Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) ve (c) bentleri kapsaminda Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmemis olmalari ve istege bagli sigortalilik hariç 5510 sayili Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fikrasinin (b) bendi kapsaminda sigortali olmamalari, ise alindiklari yildan bir önceki takvim yilinda ise alindiklari isyerinden bildirilen aylik prim ve hizmet belgelerindeki veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki sigortali sayisinin ortalamasina ilave olmalari kaydiyla, isyerinin imalat veya bilisim sektöründe faaliyet göstermesi halinde ilgili döneme ait günlük brüt asgari ücretin sigortalinin prim ödeme gün sayisiyla çarpimi sonucu bulunacak tutari geçmemek üzere, sigortalinin 5510 sayili Kanunun 82’nci maddesi uyarinca belirlenen prime esas kazançlari üzerinden hesaplanan sigortali ve isveren hissesi primlerinin tamami tutarinda; isyerinin diger sektörlerde faaliyet göstermesi halinde sigortalinin 5510 sayili Kanunun 82’nci maddesi uyarinca belirlenen prime esas kazanç alt siniri üzerinden hesaplanan sigortali ve isveren hissesi primlerinin tamami tutarinda, her ay bu isverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle isverene prim destegi saglanir ve destek tutari Fondan karsilanir.

Bu maddeyle saglanan prim destegi 2020 yili Aralik ayi/dönemi asilmamak üzere, destek kapsamina giren sigortalilar için 12 ay süreyle uygulanir. Ancak bu süre; ise giris tarihi itibariyla 18 yasindan büyük kadin, 18 yasindan büyük 25 yasindan küçük erkek sigortalilar ile Kuruma engelli olarak kayitli sigortalilar için 18 ay olarak uygulanir.

Birinci fikrada belirtilen bilisim sektöründe destekten yararlanacak isyerlerini, NACE Rev.2 Ekonomik Faaliyet Siniflamasinda belirtilen is kollari arasindan belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Isyeri ile ilgili aylik prim ve hizmet belgelerinin veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içerisinde verilmemesi, primlerin yasal süresinde ödenmemesi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezasi ve bunlara iliskin gecikme cezasi ve gecikme zammi borcu bulunmasi durumlarinda bu maddede belirtilen destekten yararlanilamaz. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim, idari para cezasi ve bunlara iliskin gecikme cezasi ve gecikme zammi borçlarini 6183 sayili Kanunun 48’inci maddesine göre tecil ettiren ve taksitlendiren veya ilgili diger kanunlar uyarinca yapilandiran isverenler bu taksitlendirme veya yapilandirma devam ettigi sürece bu madde hükmünden yararlandirilir.

MEVZUATIN TAMAMI IÇIN TIKLAYINIZ

(14.07.2018)

YAYINLANAN SON MEVZUATLAR:

  1. TÜRMOB: Ilave Istihdam Tesvikinin Usul ve Esaslari Açiklandi (14.07.2018)
  2. Yasar Üniversitesi Kurulus Ve Ana Teskilat Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik(14.07.2018)
  3. Bandirma Onyedi Eylül Üniversitesi Lisansüstü Egitim Ve Ögretim Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik (14.07.2018)
  4. Atatürk Üniversitesi Kariyer Planlama Ve Mezun Izleme Uygulama Ve Arastirma Merkezi Yönetmeligi (14.07.2018)
  5. Atasehir Adigüzel Meslek Yüksekokulu Ön Lisans Egitim-Ögretim Yönetmeligi (14.07.2018)
  6. Akdeniz Üniversitesi Deney Hayvanlari Uygulama Ve Arastirma Merkezi Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik (14.07.2018)
  7. ASMMMO: 7143 Sayili Kanun'a Göre Yapilmasi Gereken Yevmiye Kayitlari (13.07.2018)
  8. Toros Üniversitesi Önlisans Ve Lisans Egitim-Ögretim Ve Sinav Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik (13.07.2018)
  9. Marmara Üniversitesi Islam Iktisadi Ve Finansi Uygulama Ve Arastirma Merkezi Yönetmeligi(13.07.2018)
  10. Kto Karatay Üniversitesi Lisans Ve Ön Lisans Egitim-Ögretim Ve Sinav Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik (13.07.2018)